De Poëzie Computer

Voor http://www.schrijvenonline.org schrijf ik maandelijks een blog met daaraan gekoppeld een schrijfopdracht. Ook verschijnt daar dan een artikel waarin je tips vindt om de schrijfopdracht te maken.

De schrijfopdrachten zijn geschreven voor schrijven online en dus heel laagdrempelig: iedereen die wel eens schrijft kan er aan meedoen. Wil je meer en dieper op je schrijfwerk ingaan, neem dan contact met me op. Ik geef je graag opdrachten op maat!

Blog

De Poëzie Computer
Afgelopen week vond ik iets moois op het internet: de Poëzie Computer. Met een heus telefoonnummer (ik heb het geprobeerd, het werkt echt) waar je tegen lokaal tarief (of dat klopt, weet ik pas aan het einde van de maand) een gedicht kunt beluisteren. En niet zomaar een gedicht, Maurits Verhoef en Jasper Serraris dragen daar gedichten op maat voor, afhankelijk van je stemming. Weet je niet hoe je je voelt, dan kun je er een random shotpoëzie krijgen.
Lees hier verder.

Schrijfopdracht

De schrijfopdracht staat in het blog, maar ik zal hem hieronder ook weergeven.

Bij het gedicht op maat van de Poëzie Computer kun je uit de volgende dingen kiezen:

  1. poëzie met een knipoog
  2. een maatschappelijk gedicht
  3. bent u in een feeststemming?
  4. gedicht met een filosofische noot
  5. gedicht over de liefde
  6. voor als u boos bent…

Maak een keuze uit het menu. Je keuze wordt je onderwerp: je schrijft dus over de liefde, vanuit iemand die boos is of blij, over een maatschappelijk thema enzovoort. Begin met brainstormen: waar denk je aan bij dit onderwerp? Wat voel je? Wat vind je ervan? Kies vervolgens een van jouw ideeën uit en werk dit uit tot een gedicht.

Omdat de meeste gedichten die ik van Proces-Verbaal hoorde kort zijn en de heren veel rijm gebruiken, moet je gedicht aan de volgende eisen voldoen: het mag maximaal tien regels hebben en het moet rijmen. Inspiratie kun je vinden op… juist. 085-30 18 051.

Tips

Veel mensen vinden het lastig om met dichten te beginnen. Hieronder vind je 3 tips om je te helpen over die drempel te komen.
Lees hier de tips om te beginnen met dichten.